Sunday, September 5, 2010

ADUH.... PUTUS LAGI....!!

ASSALAMUALAIKUM....


Yahoo.. dah start cuti dah.. 2 minggu.. fuh tak tau nak wat pe..dah tak ada dah tekanan.. tekanan belajar n tekanan peribadi.. korang nampak jea saya ni hapy, dalamannye tak.. tapi sekarang alhamdulillah da beransur baik.. so ada byk masa free ni bleh la saya spend masa tulis blog... Ada org tu g KL.. tgl saya sorang2 kat sni.. sedih..tapi tak pe.. saya spend masa untuk blog la.. ape tajuk hari ni ek?? k.. memandangkan saya baru jea putus cinta, lets me share tips supaya korang bleh lupakan ex-bf/ex-gf korang...

Aduh… putus lagi… putus lagi ! Kenapa hal ini harus terjadi padaku !” Mungkin itu yang sekarang bakal terlintas di benak kamu - kamu yang baru saja putus cinta termasuk saya...hehehe.. Sebenarnya, putus cinta itu suatu hal yang biasa dalam kehidupan manusia, yang menjadi tidak biasa ketika kita menghadapinya dengan penuh ke-shock-an, tanpa disangka- sangka. mula2, memang malu nak berhadapan dengan kawan2 n nak jelaskan kepada family.. benda ni kita perlu lakukan secara perlahan2..tak boleh menkhinzir buta..(ada ke istilah ni?) lakukan secara perlahan2.. Jadi, daripada mengeluh, lebih baik cari cara mengatasi kepahitan agar kepedihan hatimu cepat hilang.. jadi saya nak kongsi sket tip yang pernah saya cube untuk saya lupakan kekasih saya itu…

Ada byk tips ni.. Pilih jea mane2 tip yang sesuai dengan hatimu. Begini tips2 nya:

~~ Legakan hatimu~~

Langkah pertama, khusus buat gadis – korang masuk bilik dan menangislah sepuas2nya . Ingat semua memori yang indah kamu berdua, kemudian menangis sampai kering air mata or keluar air mata darah kamu. Kalau perlu putar saja lagu - lagu sentimental(waliband-puaskah) biar air mata keluar lebih deras lagi. Buat samapai hati kamu jadi lega. Bila sudah lega, tidur saja. Bangun nanti kamu akan lebih berasa segar sedikit.(mata pon bengkak)..

Buat lelaki, pukul apa saja yang kamu mahu (jangan pukul orang). Karung tinju adalah tempat terbaik buat lelaki-lelaki yang baru putus melepaskan perasaan marah, geram, sedih , kecewa dan sebagainya. Atau korang leh ajak2 member2 kua main bowling.. then baling lah bola sekuat hati kamu..

ha.. pukul kuat2....

~~ Remember the bad things~~

Ambil pensil dan kertas, kemudian tulis senarai negatif pasangan kamu. Tulis juga segala peristiwa-peristiwa yang kamu anggap sebagai kejadian yang tak termaafkan tapi akhirnya kamu maafkan juga (dulu) kerana masih sayang .Setelah itu, kamu baca senarai yang baru kamu buat. Kamu bakal sedar, putusnya hubungan itu memang sudah semestinya terjadi. Kamu beruntung terlepas dari tangan orang yang salah.



~~Bye Bye Bye~~

Buang semua barang yang ada hubungannya dengan kisah kasih kamu berdua dulu.(kalau sayAng nak buang simpan dalam kotak ke) Mulai dari foto - fotonya, sehinggalah teddy bear yang dia berikan sewaktu Valentine. Ini penting, biar ingatan kamu cepat lupa segala kenangan bersama. Jika tidak, kamu akan sentiasa dihantui bayangannya tatkala melihat barang-barang pemberiannya.

comel.. takkan nak buang kot..

~~As Bad As I Wanna Be !~~

Yup ! Jadi gila-gila sedikit asalkan tidak melampau batas ! Lakukan saja hal - hal yang dia larang semasa kalian berkasih dulu (tentunya yang bukan negatif atau yang mendatangkan kesan buruk bagi diri kita sendiri). Seperti, hal - hal yang dulu kamu tidak pernah cuba. . Misalnya, dulu dia melarang kamu menyertai ekspedisi memanjat gunung, sekarang sertai saja mana-mana kegiatan lasak yang kamu minati dan lakukan or tak bg kamu contact ngan mane2 lelaki/pompuan or keluar ngan mane2 lelaki/pompuan!. Puas kan ! Tiada siapa melarang lagi! Begitu juga dulu dia melarang kamu bermain bowling bersama teman-teman . Sekarang kamu ada banyak masa untuk melakukannya. Bak kata lakukan apa yg dulu dia tak suka anda lakukan ketika bersama dia dulu…

main bowling la best...

~~Create things~~

Putus cinta itu kadang-kala menimbulkan inspirasi tersendiri bagi sebahagian orang untuk berkarya(macam aku sekarang,tak pasal2 jadi mat jiwang). Ini positif. Kalau kita perhatikan, puisi- puisi bukan saja menceritakan tentang indahnya cinta. Tapi menceritakan juga tentang pahit getirnya. Jadi kreatiflah! Anggap kejadian yang menimpa kamu itu bukan musibah, tapi anugerah yang ada hikmahnya. Siapa tau esok kamu bakal jadi pereka fesyen ternama mcm (radzuan Radwil or wan wrrr) setelah mengeluarkan ciptaan unggul yang bertema “Pieces of My Broken Heart”.. hahaha


~~ Berkumpul Bersama Teman~~

ha… yang ni perkara yang selalu aku buat.. Hindari menghabiskan hujung minggu sendirian, kerana pasti sangat menyiksa kamu. contohnye, Jemput teman-teman kamu ke pantai beramai2.. berbuka puasa bersame2 ke.. jd kamu juga dapat mengingati masa lalu bersama teman- teman yang penuh kenangan manis dan lucu, sebelum terikat dengan kekasih kamu. Pasti akan menghiburkan hati kamu yang gundah apabila dapat ketawa bersama teman-teman seperti waktu lalu.

with my fren..

~~Cari penganti !~~

Satu-satunya cara efektif untuk melupakan seseorang, ya… , cari penggantilah ! Ingat, dunia kan luas. Kumbang dan bunga bukan seekor/skuntum. Yang kamu perlu lakukan, bukalah hati kamu untuk menerima orang lain yang mungkin lebih baik dari kekasih kamu dahulu.. Itu saja. Ingat..! mungkin yang baru lebih baik dari yang lepas.

ops.. adakah ini penggantinya?? ngengenge... skandal..

~~ I will survive…~~

Dengarlah lagu “I will Survive” yang sudah dinyanyikan dalam banyak versi. Lagu itu pasti membuat kamu jadi lebih kuat untuk menerima perpisahan. Percayakan diri kamu. Kuatkan semangat untuk terus melalui hari-hari yang mendatang. Berikut sedutan lagunya… I will survive. As long as I know how to love I know I’ll be alive. I’ve got all my life to live. I’ve got all my love to give. I will survive.

~~Ya! Kehidupan perlu diteruskan… … …~~

Berpisah bukan bererti hidup kamu telah berakhir.. mungkin ini satu langkah untuk anda membuka lembaran baru..


Ni jeala tip yang saya dapat kongsikan kepada kawan2 sekalian.... yang buruk tu datang dari diri saya sendiri dan yang baik tu datangnya dari Allah SWT..

sekian untuk topik arini..

WASSALAM..

MnBz
█║▌│█│║▌║││█║▌│║▌║
© OFFICIAL PAGE ©

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 orang yang peramah:

mie said...

kemah pis..

Mark Peace said...

PIS KEMAH SEKMO MIE..

My MiRa said...

kadang allah menemukan kita dengan org yang salah untuk kita beleajar sesuatu sebelum ki ta bertemu dengan orang yang betul

Mark Peace said...

rite2 mira...

miss leya said...

hop senaraikan keburukan tuh paling saya sukaa...ngeeee..

thanks anyway..

kite senasib..cuma encik nafis lagi bertuah kerana da jumpa pengganti (wpon skandal je) hehe...

Mark Peace said...

he.... yeake?? bykkan besabar k??

ralph said...

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu,
tetapi yang lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang
dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan cintamu kepadanya.

Masa depan yang cerah selalu tergantung kepada masa lalu yang dilupakan,
kamu tidak dapat hidup terus dengan baik jika kamu tidak melupakan kegagalan
dan sakit hati di masa lalu.

Jangan pernah mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencoba
jangan pernah menyerah jika kamu masih merasa sanggup
jangan pernah mengatakan kamu tidak mencintainya lagi
jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Memberikan seluruh cintamu kepada seseorang
bukanlah jaminan dia akan membalas cintamu!
Jangan mengharapkan balasan cinta,
tunggulah sampai cinta berkembang di hatinya,
tetapi jika tidak, berbahagialah sebab cinta tumbuh dihatimu.

Apabila cinta tidak berhasil... bebaskanlah dirimu... biarkan hatimu melebarkan sayapnya dan terbang ke alam bebas LAGI... Ingatlah bahwa kau mungkin menemukan cinta dan kehilangannya... tapi ketika cinta itu mati, kau TIDAK perlu mati bersamanya.

Mark Peace said...

wah...ayat... power2.. bulih tulis blog tu sham..

ann said...

manyak nye tips u bagi,..
i'allah,.nak praktis kan ugak,,thanks sifu,..!!
wou,..nafis ada skandal baru erk,..sapo tuh,lehla kenal2 kan,..oow patut bhagio pom,..piwiitt,.kim slm la kat skandal bru u tue

Mark Peace said...

ok.. t i kenalkan kat u.. tapi yang penting bukan u k?? hahaha... galoks nih...

ann said...

ooow bukan i?emmm bia la kalu bkn i gak,..i nak knal je la,..dekuk la xse wi knal plop skandal dio tue,..eeeeee pelik pelik

Mark Peace said...

tgk la gambar tu.. bulat gote skandal i tukan???

ralph said...

aduss nak buat gak pih tp xde masa..haha

Post a Comment